torek, 14. maj 2019

Ali je vseeno, kdo je dekanica?




Izpeljava postopkov pred volitvami in volilnega procesa je imela več napak. Večji sta bili, da programa nista bila ustrezno objavljena in da volilni upravičenci ne morejo glasovati po pošti. Program je bil namreč objavljen na oglasni deski v dekanatu in sicer med prazniki, tako da je bil dostopen največ 24 ur od desetih dni. Kdor je pričakoval, kakor jaz, da ga bomo videli na spletni strani ali pa vsaj dobili po elektronski pošti, se je uštel in predvidevamo lahko, da se je le malokdo v programa poglobil pred njuno predstavitvijo.

Darja je večkrat predlagala, da bi, glede na to, da bo v času volitev v tujini, ona in drugi, ki se bodo znašli v takem položaju glasovali po pošti. Odgovor (vodstva, ne volilne komisije) je bil, da ni možno spreminjati pravil med potekom volilnih postopkov. Pri tem je vztrajalo, tudi potem, ko je Darja opozorila, da v pravilniku piše, da nekdo ne sme glasovati preko pooblastila, ne piše pa, da ni dovoljeno glasovati po pošti in bi torej lahko omogočili glasovanje po pošti (sam dodajam, da imamo številne korespondenčne seje senata, na katerih izvedemo številne volitve, pa pravilnik ne navaja te možnosti – ali so torej vse te volitve, ki smo jih izvedli korespondenčno neveljavne?!).

Te napake lahko imamo za posledico neveščosti (take volitve imamo prvič) oz. po domače 'šlampariji', lahko jih pripisujemo sramežljivosti, lahko pa bi jih razumeli tudi kot dejanja, ki so v prid eni od kandidatk oz. kot obrobno vplivanje na volitve.

Brezbrižnost do postopkov bi bila upravičena v primeru, ko bi bilo vseeno, kdo je dekanica. Če bi bil kolektiv močen in v sedlu, bi lahko dekanico tudi izžrebali, ali pa bi bila izvoljena po nekem vrstnem redu. A do tja je treba priti.

V tem trenutku pa povzročajo, vsaj pri nekaterih, zaskrbljenosti in ugibanje in negotovost. Glede na to, da sedanja dekanica ni naklonjena moji kandidaturi, bi morala poskrbeti, da volilni postopki in »opravila« potekajo karseda v skladu s pravili in da ni mogoče niti posumiti, da so v kakorkoli pristranski in da favorizirajo enega kandidata.

Prav verjetno je, da bodo rezultati volitev tesni. Tudi sam bom, če zmagam za glas ali dva, imel probleme s tem, ali sem legitimno izvoljen.[1] Resnično ne vem, kako bi kolegice, ki ne bodo navzoče, volile.

Sramežljiv odnos do volitev je deloma legitimen deloma pa ne. Zakaj ne bi objavili programov na zelo javnem mestu, denimo, na spletu? So programi tako slabi, da jih je treba prikrivati? Če sramežljivost navzven ni na mestu, pa je morda navznoter. Splošne, strankarske politične volitve so razmeroma neosebne. Kandidate le malokrat poznamo osebno, še manj pa kandidati poznajo svoje volivce in tudi volivci niso povezani v neko razločno skupnost. Pri nas pa volitve zadirajo prav v rahlo in negotovo tkivo medosebnih odnosov. Za marsikoga je izraziti podporo enemu kolegu in odreči drugemu zagatna situacija, ki načenja spodobnost. Zato se ni čuditi, da situacija volitev refleksno poraja sramežljivost – kot obrambo pred izbruhom zamer s te ali one strani. Tako da mi je določena mera sramežljivosti celo všeč, predvidevam pa, da je Lili sramežljivost še bolj po meri :).

Največji problem s spodrsljaji pri izvedbi volitev pa je, da vzbujajo paranojo – pomisleke, skrbi, ugibanja in razne konstrukcije, za katere najbrž nikoli ne bomo vedeli, ali so resnične. Ne le, da napake v taki situacije sprožajo ugibanja, ali hoče tisti, ki vodi volitve, doseči prednost za enega kandidata, še več, utegne se zdeti, da hoče to doseči na vsak način. Porajajo se vprašanja, čemu je potem nekaj takega namen. Če doseganje ciljev opravičuje sredstva, kakšni so potem cilji? In tu se paranoja zares prav začne.

Paranoja, zaskrbljenost, ugibanje, kaj hoče drugi doseči, niso prijetna čustva. Večinoma se jih hočemo otresti. Zato si pogosto v takih situacijah, kot je nastala, zatiskamo oči in si raje mislimo, da je do nepravilnosti prišlo zaradi naključij, neveščosti ali sramežljivosti, saj bi nas v nasprotnem primeru preplavil strah in občutek nemoči, saj bi pristali, da nam življenje vodijo neke nevidne, težko določljive sile.

Približno tako bom ravnal tudi sam. Ne bom se pritoževal, kot me je usmerjal Srečo, še zlasti ne vnaprej. Gojil bom dalje svojo naivnost in zaupanje do drugih. Institucijam je treba zaupati, a biti tudi do njih kritičen in še posebej od njih neodvisen.



[1] Sem pozval drugo kandidatko, da sprejme pobudo o volitvah po pošti, a ni odgovorila.

Ni komentarjev:

Objavite komentar