nedelja, 1. marec 2020

Operacija B: Analiza tveganja in zmanjševanje škode (operacije 5, tveganje 1)


V socialnem delu gre za spremembe. Ali gre za dejavno spreminjanje, da bi si izboljšali življenje ali pa za prizadevanje, da bi obvladali spremembe, ki nam grozijo – npr. ohranjanje virov, sredstev in prednosti v  prihajajočih prekucijah (npr. pri starosti, bolezni). Spremembe prinašajo tveganja, ta pa s seboj svoje koristi in nevarnosti.

Živimo v spreminjajoči se družbi, družbi tveganj (Beck 2001) in s tem moramo živeti. Nadalje, makro-družbena tveganja - onesnaževanje okolja, naravne katastrofe, podnebne spremembe, politični in vojaški spopadi, ekonomske krize in druga tveganja najbolj prizadenejo revne, obrobne in nemočne dele družbe. Socialno delo je stroka, ki ji je poslanstvo delati z »ranljivimi skupinami«, torej z ljudmi, ki so izpostavljeni družbenim pritiskom v večji meri, in ki se, zaradi svoje življenjske situacije, znajdejo pred intenzivnimi izzivi, ki lahko povzročijo velikanske stiske.

Ob izpostavljenosti družbenim tveganje, ki jih povzroča »družba«, obstajajo še številni drugi primeri, ko se nam življenje spreminja in ko je treba prevzeti tveganje. Dogajajo se nam raznoliki življenjski dogodki, prehodi, krize identitete ali celo povsem banalna, nepričakovana in nepreskušena dogajanja – ne glede na to ali gre za nesreče ali ne – in nam spremenijo potek življenja ali življenjskih rutin.

Življenjski dogodki

Življenjski dogodki so visoko stresni dogodki, ki nam temeljito spremenijo življenjski svet. Taki dogodki nam zvišajo energijsko raven delovanja, hkrati pa nam obrnejo razumevanje vsakdanjega sveta na glavo, spremenijo pomene, vloge in zavezništva. To se ne zgodi zgolj ob neželenih, škodljivih dogodkih, kot so izguba ljubljene osebe, službe, stanovanja, bolezen, ampak tudi ob dogodkih, ki jih doživljamo pozitivno – kot na primer – poroka, rojstvo, nova zaposlitev, nov dom itn. Raziskave so pokazale, da če se nam pripeti več tovrstnih dogodkov v nekem časovnem obdobju, nastopijo posledice duševnega ali telesnega blagostanja (Holmes & Rahe 1967, Nastran Ule 1993, Gallagher 1995: 329–333, Lamovec 1998: 215–220).

Socialno delo po izročilu pogosto zavzema uradno mesto skrbnika, čigar naloga je obvladovati ogroženost ljudi in zagotoviti najboljše možne izide. Je naslov, na katerega se ljudje obrnejo, ko vidijo, da so njihove lastne socialne, osebne in finančne zmožnosti nezadostne, da bi se spopadli s svojo situacijo. Naloga socialnega dela je oceniti stopnjo tveganja in zagotoviti odgovor, dajatev, ki bo zmanjšala tveganje do sprejemljive mere. Tveganje je torej pogosto mera upravičenosti do socialne ali kakšne druge dajatve. Ocena pa je lahko zelo preprosta, kot pri preverjanju materialne ogroženosti s količino dohodkov in premoženja pri denarnih pomočeh ali pa precej zapletena, kot na primer v primeru družinskega nasilja ali česa podobnega.

Hkrati pa v sodobni, kapitalistični (pa tudi verjetno v post-kapitalistični) družbi prevzemanje tveganja oblikuje človekovo identiteto in njega samega. Ljudem je treba omogočiti prevzemanje tveganja (ne zgolj se mu izogibati). Namen in končni cilj analize tveganja je zmanjševanje škode – ali bolje varnost podjetnosti – biti zmožen delati stvari, ne da bi se pri tem izpostavljali prevelikemu, nepotrebnemu ali neželenemu tveganju.

Zato je treba tveganje analizirati, ne le oceniti. Glavno analitično orodje pri tem je v tvegani situaciji razlikovati med grožnjami ter nevarnostmi oz. koristmi (ali celo dobički), hkrati pa že ugotavljati, kakšni ukrepi bi zmanjšali škodo.

Razlikovanje med temi prvinami tveganja je nujno, saj v vsakdanjem življenju okoliščine, ki naredijo neko situacijo tvegano oz. ogrožajočo, združimo z dejanskimi dogodki, ki so nevarni oz. škodljivi. Če je nekdo »psihotičen«, ni nujno, da je nevaren. Statistično nič bolj kot katerikoli drug človek brez take nalepke, a psihotično vedenje uvede določeno nepredvidljivost dejanj. Torej moramo opraviti oceno intenzivnosti (resnosti grožnje) in tega, kakšna je psihotična situacija, ločeno od verjetnosti nevarnega dogodka (in ju šele potem združiti v enačbo tveganja).

Še več, moramo pogledati tudi koristne plati dogodkov in jih pretehtati zoper nevarnosti v situaciji. Korist je namen tveganega vedenja. Nenazadnje pa bi bilo neetično (pa tudi neumno) ocenjevati le tveganje, ne da bi pri tem bili že usmerjeni v zmanjševanje morebitne škode. Pri tem pa ne gre le za iskanje najmanj škodljivega načina, kako priti do koristi, temveč tudi za to, da uporabimo najmanj restriktivne ukrepe, da se izognemo škodi.

Tovrstne ukrepe moramo predvidevati na več točkah ukrepanja: kot način preprečevanja tveganja (ne vozim, ko sem pil), kot način ublažitve nevarnih dogodkov (nositi čelado) in način popravljanja škode (zavarovanje, opravičevanje). Uporabimo lahko več različnih sredstev in načinov zmanjševanja škode: tehnične (javljalci dima, čelade, elektronske naprave), izobraževalne (informiranje, ozaveščanje, učenje spretnosti ipd.), socialne (spremstvo, vsebovanje, mediacija …), pravne (zapisani dogovori, vnaprejšnja navodila, sodne prepovedi …).

Pri analizi tveganja torej: analiziramo situacijo, ugotovimo intenzivnost tveganja, njegovo sprejemljivost in načrtujemo ukrepe zmanjševanja tveganja. Gre za zavarovanje življenjske situaciji in za podporo pri prevzemanju tveganj.

Socialno delo je za spremembe

Socialnega dela ne potrebujemo tam, kjer je treba vzdrževati obstoječe. Kjer obstaja rutina, kjer je treba le izpolnjevati obrazce in jim slepo slediti, kot pravi Bill Jordan (1987), ni potrebe po socialnem delu. Socialno delo potrebujemo tam, kjer je potrebna sprememba, kjer je stiska tako velika, da je ljudje več ne obvladajo, kjer se dogajajo spremembe in jih morajo ljudje bolje preživeti, kjer so se spremembe zgodile in se ljudje morajo naučiti z njimi živeti, ali ko obstaja precejšnja možnost, da bo prišlo do sprememb in se je nanje treba pripraviti, ali pa jih preprečiti.

Reference:

Beck U. (2001) Družba tveganja na poti v neko drugo moderno. Ljubljana: Open Society Institute.
Gallagher, B., J. (1995) The Sociology of Mental Illness. Englewood Cliffs: Prentice Hall.
Holmes, T. H., and Rahe, R. H. "The Social Readjustment Rating Scale." Journal of Psychosomatic Research 11 (1967): 315328.
Jordan, B. (1987), Counselling, Advocacy and Negotiation. British Journal of Social Work Vol. 17, N. 2 (April 1987): 135-146.
Lamovec T. (1998), Psihosocialna pomoč v duševni stiski, Ljubljana: Visoka šola za socialno delo.
Nastran-Ule, M. (1993), Psihologija vsakdanjega življenja. Ljubljana: Znanstveno in publicistično središče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar