sreda, 22. januar 2020

Štiri osnovne operacije socialnega dela (1 - uvod)



[slovenska verzija besedila v prejšnjem blogu, uvod v serijo blogov o osnovnih operacijah socialnega dela]
 
Najbrž je najboljši način povedati, kako dela socialno delo, s tem, da predstavimo njegove osnove operacije. Da bi bolje živeli, je treba življenje spremeniti, kar s seboj prinaša tveganja. Da bi vedeli, kaj spremeniti, je treba vedeti, kaj v življenju obstaja, katere vire lahko za to uporabimo in kaj moramo pripeljati od zunaj. Da bi sprožili spremembo, pa tudi obvladali življenje potrebujemo moč. Partnerstvo ali zavezništvo pa potrebujemo, ne le zato, da nas pri tem nekdo podpre, ampak tudi, da povečamo zmožnost razmisleka in ravnanja. Ključne besede teh štirih osnovnih operacij socialnega dela so torej: odnosi, moč, spremembe in viri, in uvajajo operacije, ki jih moremo poimenovati: 1) delovni odnos ali zavezništvo, 2) krepitev moči ali okrepitev, 3) analiza tveganja ali zmanjševanje škode; in 4) raziskovanje življenjskega sveta in omogočanje dostopa do sredstev.

Te štiri operacije določa njihov namen, kar tudi predodredi načine njihovega izvajanja. Namen oblikovanja delovnega odnosa ali zavezništva je dobiti vpogled in ozir na situacijo, v kateri se nekdo nahaja, hkrati pa tudi s tem na dialoški način sprožiti delo in spremembe. To pa storimo deloma z govorom in razmislekom, predvsem pa s pomembnimi dejanji in delovanjem. Namen krepitve moči je je jasen – pridobiti moč – kar v glavnem storimo z zagovorništvom in pogajanjem zato, da bi povečali svoj družbeni položaj – osebni in družbeni kapital. Namen analize tveganja ali zmanjšanja škode je zanesljivost podviga (ne pa izogibanje tveganju) in jo izvedemo z analiziranjem, zavarovanjem in podporo pri prevzemanju tveganj. Raziskovanje življenjskega sveta in omogočanje dostopa do sredstev ima namen človeka preskrbeti in ga opremiti ter se izvaja tako, da se omogoči dostop do sredstev in aktiviranje lastnih virov.

Nameni, ki smo jih zgoraj pripisovali operacijam, so zgolj instrumentalnega značaj za uresničevanje osebnih namenov in cilje, so le orodja za njihovo uresničitev. Ne glede na to, kako majhen ali malenkosten je nek poseben osebni cilj, bo v sebi zajel in povzel splošne namene osnovnih operacij kakor tudi same operacije. Cilj operacije in želja, na kateri temelji, sta osnova operacij, njihov namen in cilj, njihov "raison d'être". 

Osnovne operacije socialnega dela torej ne moremo imeti za sredstvo doseganja nekakšnih metafizičnih ali transcendentalne namenov, temveč kot sredstva za doseganje osebnih, skupinskih ali celo institucionalnih želja, ki jih navadno oblikujemo kot cilje, pogosto kot potrebe, včasih v smislu nuj, včasih v smislu želje.

1 komentar: